Go Slow

Na een reis van uren over land en zee komen we aan in de provisorische haven van een eiland voor de kust van Belize. Type Bounty eiland, makkelijk te omschrijven als klein paradijs op aarde. Het eerste wat opvalt zijn de zandpaden, hier is geen gemotoriseerd verkeer en daarmee ook geen verharde wegen. We sjorren onze backpacks op onze bezette ruggen en gaan op zoek naar een plek om te slapen. Stap voor stap ploegen onze voeten door het zachte zand langs de zee. Ook de zon doet haar uiterste best. Als we besluiten een kleine pauze nemen en onze rugtas in het witte zand laten zakken valt mijn oog op een tekst op de weg.  De letters zijn niet meer zo strak als ze ooit waren en de verf is verkleurd maar het past precies bij de boodschap die het heeft: ‘GO SLOW’.  Langzaam adem ik uit…

Haast
Het is me altijd bijgebleven. Manmanman, wat hadden wij een haast, maanden vol lege tijd, financiele ruimte, nog geen kinderen of andere verplichtingen, alles wat we nodig hadden dichtbij. En toch die haast. Om het allemaal te zien, te ontdekken en mee te maken. Levenshaast. Inmiddels zijn we tien jaar verder en kan ik met enige nostalgie terugkijken op deze waanzinnige reis. En die tekst, ‘GO SLOW’ staat me nog altijd op het netvlies gebrand.

‘Haast is tegengesteld aan kwaliteit van leven’: Volgens internet een uitspraak van Albert Einstein en ik vind m geniaal. De uitspraak. En de man ook trouwens.

Wat hebben we toch een haast met z’n allen. Met onderweg zijn, doelen bereiken, consumeren. En steeds meer vraag ik me af, wat levert het eigenlijk op? Al die haast, de rush, de zoektocht naar de high. Het lijkt wel of we massaal verslaafd zijn aan druk zijn. Alsof het druk hebben automatisch betekent dat je succesvol bent, geslaagd voor dit leven.

Gejaagd gevoel
Ik twijfel daaraan. Heel erg. Als ik het druk heb, ook met mooie dingen bekruipt me vaak een gejaagd gevoel, van niet in contact staan met mezelf, mijn leven en de mensen om me heen.  Deze onrust groeit en groeit en veroorzaakt vervolgens overprikkeling in mijn hoofd waardoor ik nog meer uit contact raak met dat wat er echt toe doet. De eerste neiging zou zijn om aan tijd management te gaan doen, te gaan versnellen zodat er nog meer gedaan kan worden in de beschikbare tijd. Maar inmiddels weet ik dat de truc m niet zit in het managen van je tijd, maar in het managen van je aandacht. Door te vertragen wanneer je het druk hebt ben je in staat te synchroniseren met je leven.

Ik ben ervan overtuigd dat het mooiste wat je jezelf, de mensen van wie je houdt, maar ook je klanten of patiënten je oprechte aandacht is. En dan komt weer dat bord in mijn gedachten, met die mooie boodschap. Go Slow. Het grote geluk zit m niet in het najagen van meer meer meer.  Al het mooie is er al, laten we proberen beter kijken en echt te luisteren. Laten we massaal gaan vertragen in plaats van versnellen, laten we minder doen in meer tijd. Ik ben benieuwd wat dat op gaat leveren.

De Noordvaarders
Coaching zonder haast voor iedereen die verlangt naar andere keuzes en een lichter leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *